DOSL Podjasnogórska. Zdrowe odżywianie. Przepisy kulinarne.

#DOSLPodjasnogórska
 
Dziś w ramach cyklu ,,Zdrowe odżywianie. Przepisy naszych Mieszkańców,” prezentujemy kulinarny sposób na pyszny i zdrowy posiłek z bakłażana. To niedoceniane warzywo a właściwie owoc, jest pełne witamin i minerałów. Jest on źródłem beta-karotenu (prowitamina A), witaminy B1, B2, B3, a nawet witaminy C. Poza tym dostarcza wapń, fosfor, żelazo, miedź, magnez, a także potas. Zawiera antocyjany (nadające mu charakterystyczny kolor), które działają silnie przeciwnowotworowo.Bakłażan jest niskokaloryczny. Świetnie nadaje się do przygotowania sycących i zdrowych posiłków.
 
,,Bakłażan zapiekany z szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami.”
 
Składniki na 2 porcje:
🍆2 duże bakłażany
🍆100 g szynki szwarcwaldzkiej
🍆120 g mozzarelli
🍆1 duży pomidor
🍆ok. 10 suszonych pomidorów
🍆pieprz
🍆świeża bazylia
 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym bądź folią aluminiową, lekko natłuścić. Każdego bakłażana pokroić na 4 plastry, ułożyć na przygotowanej blaszce, lekko posypać pieprzem. Pomidora pokroić w plastry, ułożyć na bakłażanie, następnie rozłożyć szynkę szwarcwaldzką i odsączone, drobno pokrojone suszone pomidory. Na koniec na plastrach rozłożyć mozzarellę i wstawić do piekarnika na około 30 minut (czas zależny jest od grubości plastrów, można wcześniej sprawdzić, czy bakłażan jest już miękki). Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.
 
Życzymy smacznego:)