DOSL Grabówka. Zdrowe odżywianie. Kulinarne propozycje naszych Mieszkańców.

#DOSLGrabówka
 
Dziś w ramach naszego cyklu: ,,Zdrowe odżywianie. Kulinarne propozycje,” prezentujemy pomysł jednej z naszych Mieszkanek na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie.👨‍👨‍👧‍👧
Wszyscy wiemy, że jest to najważniejszy posiłek. Dodaje nam energii na cały dzień.
Tradycją w domu Pani Joli jest wyjątkowe śniadanie przyrządzane w niedzielny poranek przez jej męża.
Tarta z brokułami i serem feta zapiekana w piecu, to świetna alternatywa dla tradycyjnego posiłku.🥦🥧
Oto przepis naszej Mieszkanki:
 
🥦 1 opakowanie cista francuskiego,
 
🥦 brokuł,
 
🥦 120g sera feta,
 
🥦 3 jajka,
 
🥦 100 ml śmietany 18%,
 
🥦 2 ząbki czosnku,
 
🥦 sól, pieprz do smaku.
 
Formę na tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.🥧
Brokuł umyć, podzielić na różyczki, gotować na parze przez około 15 minut. 🥦
Jajka wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzem.🧄 🥚🧂
Na podpieczonym spodzie ułożyć brokuł i pokrojoną w kostkę fetę. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Wstawić do piekarnika na kolejne 30-40 minut.🥚🥦🥧
 
Zapraszam do podzielenia się z nami tradycyjnymi potrawami, które goszczą w Waszych domach! 👨‍👨‍👧‍👦