DOSL Grabówka. Kulinarne eksperymenty – deser czekoladowy

#DOSLGrabówka proponuje łatwy sposób na czekoladowy deser!👩‍🍳👨‍🍳

Potrzebne będą:
tabliczka czekolady,
miseczka szklana,
folia bąbelkowa,
balon,
foremka silikonowa/ szklanka,
lody i owoce.
Wykonanie:
Tabliczkę czekolady połam na kawałki
i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę,
przemieszaj, jeżeli nie jest płynna podgrzewaj
jeszcze pół minuty. 🍫🍫
Dobrze wymieszaj i rozprowadź na folii bąbelkowej
(można uformować wkładając do miseczki)
polej na odwróconą foremkę/ szklankę
i wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Lekko nadmuchany balon obtocz w płynnej czekoladzie
do połowy i połóż do góry nogami na szklankę
i tak samo jak foremkę / szklankę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki oddziel plaster czekolady
od folii i zdejmij z foremki „miseczkę”,
a z balona wypuść powietrze.👩‍🍳👨‍🍳😀

Do tak przygotowanej czekolady można włożyć lody, owoce. Deser jest na tyle prosty, ze można wykonać go wspólnie
z dzieckiem.👨‍👩‍👧‍👦
DOSL Grabówka życzy smacznego!