DOSL Błeszno. Kącik kulinarny – tortille

#DOSLBłeszno dziś proponujemy małe przystawki
tzw. finger foods, to pole do kulinarnego popisu.
Zachęcamy do nowych połączeń smakowych
i eksperymentów kulinarnych. 👩‍🍳👨‍🍳
Polecamy sprawdzony przepis i gwarantujemy,
że ta przekąska zniknie z talerzy w oka mgnieniu.
#zostańwdomu

Składniki
✅2 pszenne tortille
✅250 g świeżego szpinaku
✅100 g ricotty
✅3 ząbki czosnku
✅4 plasterki szynki parmeńskiej
✅2 łyżki oliwy z oliwek
✅sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
📌Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
📌Do czosnku dodaj szpinak i duś na mniejszym ogniu.

Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 5 minut.
📌Patelnię zdejmij z ognia. Szpinak dopraw solą,

pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostaw do przestudzenia.
📌Na tortilli rozsmaruj ricottę, nałóż szpinak z patelni,

następnie ułóż plaster szynki parmeńskiej.
📌Tortillę zwiń w roladę i owiń folią spożywczą.
Odstaw do lodówki na min. 2 godziny.
Przed podaniem, tortillę pokrój w 3 cm roladki.