DOSL Błeszno. Domowy chleb – piecz pysznie, ogranicz wyjścia z domu

#DOSLBłeszno za sugestiami Mieszkańców dzielnicy Błeszno
dziś temat “domowy chleb”. 🍞🍞
Wszystko zależny od Was Kochani i dobrej energii
w czasie przygotowywania. 👨‍🍳👩‍🍳
Ten chleb po prostu nie może nie wyjść😀

Przepis na 2 dwie małe blaszki:
0,5 kg mąki pszennej
3 łyżki słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
0,5 szklanki otrębów (obojętnie jakich)
1 łyżka pestek dyni
niepełna łyżka soli
łyżka cukru
2,5 dag drożdży świeżych
0,5 l ciepłej wody

w wersji na słodko – można dodać kawałki gorzkiej czekolady

W kwestii ziarenek i innych dodatków, można dodać
np. orzechy, siemię lniane, cebulkę prażoną.
Przygotowanie:
👨‍🍳Wszystkie ziarna, mąkę i drożdże umieszczamy w misce
i mieszamy łyżką. Gotową mieszankę zalewamy wodą,
raz jeszcze mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
👨‍🍳Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu
na 20 minut do wyrośnięcia. Po upływie 20 minut – raz jeszcze
mieszamy i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 minut.
Pod koniec tego czasu możemy już włączyć piekarnik.
👨‍🍳Przekładamy chleb do wysmarowanej foremki
i pieczemy w temperaturze 220 stopni (bez termoobiegu) przez 60 min.

Czekamy na zdjęcia Waszego chleba –
trzymamy kciuki by wszystko się udało.😀