#DOSLPODJASNOGÓRSKA
Dziś wymienialiśmy się z Mieszkańcami Podjasnogórskiej pomysłami na to, jak upiec chleb🍞🍞🍞 bez drożdży, gdyż wszyscy wiemy, że drożdże stały się artykułem deficytowym. 😉
Okazuje się, że można sobie poradzić i bez nich np. piekąc chleb na sodzie lub zakwasie.👨‍🍳👩‍🍳 Posypały się więc pomysły.

Jedna z Mieszkanek zdradziła nam tajniki receptury pysznego, \domowego chleba do przyrządzenia którego potrzebujemy:
500g mąki pszennej
250g mąki żytniej
pół szklanki ziaren słonecznika
pół szklanki otrębów pszennych
pół szklanki siemienia lnianego
2-3 łyżeczki soli
3 szklanki ciepłej wody
zakwas
Wszystkie suche składniki mieszkamy w dużej misce drewnianą łyżką. Dodajemy zakwas i ponownie mieszamy. Na tym etapie odkładamy 3 łyżki przygotowanej masy do słoika (będzie to nasz zakwas na kolejny chleb
za 5 dni) i wstawiamy słoik do lodówki. Tak przygotowany chleb zostawiamy
do wyrośnięcia na minimum 10 godzin. Następnie przekładamy masę do wąskiej blachy i pieczemy w 180◦c przez 1h10min.
Smacznego👩‍🍳👨‍🍳

Zachęcamy pozostałych Mieszkańców do samodzielnych wypieków chleba
bez tzw. polepszaczy, i co ważne, bez konieczności wychodzenia z domu!😊 🍞#zostańwdomu